Data urodzin:
29 grudnia 1902 w Warszawie
Data śmierci:
1 września 1977 w Los Angeles

Dyrygent, pianista, jeden z najwybitniejszych polskich kompozytorów muzyki filmowej.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • Galeria
Filmy w projekcie:
1932 - ROMEO I JULCIA (Muzyka)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (Muzyka)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (Muzyka)
1935 - ABC MIŁOŚCI (Muzyka)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (Muzyka)
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (Muzyka)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (Muzyka)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (Muzyka)
1937 - ZNACHOR (Muzyka)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (Muzyka)
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (Muzyka)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Muzyka)
1938 - ROBERT I BERTRAND (Muzyka)
1939 - SPORTOWIEC MIMO WOLI (Muzyka)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

Aktor:
1936 - PAPA SIĘ ŻENI (dyrygent w Olimpii)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ  (muzyk w zespole Henryka)
1937 - PARADA WARSZAWY (dyrygent)
1943 - POLISH PARADE film dokumentalny (w roli siebie samego)

Inne funkcje:
1930 - NA SYBIR (kompozytor)
1930 - HOLLYWOOD REVUE (oprawca muzyczny wersji polskiej, kompozytor piosenki)
1932 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (kompozytor)
1932 - GŁOS PUSTYNI (kompozytor)
1932 - PUSZCZA (kompozytor)
1932 - ROMEO I JULCIA (kompozytor)
1932 - SZYB L-23 (kompozytor)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (kompozytor)
1933 - SZPIEG W MASCE (kompozytor)
1933 - WYROK ŻYCIA (kompozytor)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (kompozytor)
1934 - CZARNA PERŁA (kompozytor)
1934 - CZY LUCYNA TO DZIEWCZYNA? (kompozytor)
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (kompozytor)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (kompozytor)
1935 - ABC MIŁOŚCI (kompozytor)
1935 - ANTEK POLICMAJSTER (kompozytor)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (kompozytor)
1935 - MANEWRY MIŁOSNE (kompozytor)
1935 - NIE MIAŁA BABA KŁOPOTU (kompozytor)
1935 - PANIENKA Z POSTE RESTANTE (kompozytor)
1936 - 30 KARATÓW SZCZĘŚCIA (kompozytor)
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (kompozytor)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (kompozytor)
1936 - BOLEK I LOLEK (kompozytor)
1936 - DODEK NA FRONCIE (kompozytor)
1936 - DWA DNI W RAJU (kompozytor)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (kompozytor)
1936 - PAPA SIĘ ŻENI (kompozytor)
1937 - BŁAZEN PURYMOWY (kierownik muzyczny)
1937 - NIEDORAJDA (kompozytor)
1937 - ORDYNAT MICHOROWSKI (kompozytor)
1937 - PANI MINISTER TAŃCZY (kompozytor)
1937 - PARADA WARSZAWY (kompozytor, dyrygent)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (kompozytor)
1937 - TRÓJKA HULTAJSKA (kompozytor)
1937 - ZNACHOR (kompozytor)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (kompozytor)
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (kompozytor)
1938 - KRÓLOWA PRZEDMIEŚCIA (kompozytor)
1938 - OSTATNIA BRYGADA (kompozytor)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (kompozytor)
1938 - ROBERT I BERTRAND (kompozytor)
1938 - ZAPOMNIANA MELODIA (kompozytor)
1939 - BOGURODZICA (kompozytor)
1939 - KŁAMSTWO KRYSTYNY (kompozytor)
1939 - SPORTOWIEC MIMO WOLI (kompozytor)
1939 - WŁÓCZĘGI (kompozytor)
1939 - SZATAN Z SIÓDMEJ KLASY film nieukończony (kompozytor)
1940 - МЕЧТА (kompozytor)
1941 - МОРСКОЙ ЯСТРЕБ (kompozytor)
1943 - POLISH PARADE film dokumentalny (kompozytor, dyrygent)
1943 - DZIECI (kompozytor)
1946 - WIELKA DROGA (kompozytor)
1951 - CHAINED FOR LIFE (kompozytor)
1953 - SLAVES OF BABYLON (kompozytor)
1953 - THE BIG HEAT (kompozytor)
1954 - RIDERS TO THE STARS (aranżer)
1954 - GOG (aranżer)
1955 - A BULLET FOR JOEY (aranżer)
1955 - SEMINOLE UPRISING (kompozytor)
1955 - SKI CRAZY! (kompozytor)
1955 - THE PHENIX CITY STORY (kompozytor)
1956 - SEVEN MEN FROM NOW (kompozytor, dyrygent)
1956 - GUN THE MAN DOWN (kompozytor)
1956 - MAN IN THE VAULT (kompozytor, dyrygent)
1956 - SCREAMING EAGLES (aranżer)
1957 - THE UNHEARTHLY (kompozytor, dyrygent)
1957 - LOVE SLAVES OF THE AMAZONS (kompozytor)
1957 - APPOINTMENT WITH A SHADOW (kompozytor)
1957 - THE MIDNIGHT STORY (kompozytor)
1958 - CHINA DOLL (kompozytor, dyrygent)
1958 - APACHE TERRITORY (kompozytor)
1958 - WILD HERITAGE (kompozytor)
1958 - ESCORT WEST (kompozytor)
1959 - MONEY, WOMEN AND GUNS (kompozytor)
1960 - THE LEECH WOMAN (kompozytor)
1960 - FRECKLES (kompozytor, dyrygent)
1961 - BATTLE AT BLOODY BEACH (kompozytor, dyrygent)
1961 - THE LITTLE SHEPHERD OF KINGDOM COME (kompozytor)
1961 - THE TWO LITTLE BEARS (kompozytor)
1962 - WOMANHUNT (kompozytor, dyrygent)
1963 - HOUSE OF THE DAMNED (kompozytor, dyrygent)
1963 - FLIPPER (kompozytor, dyrygent)
1964 - FLIPPER'S NEW ADVERTURE (kompozytor, dyrygent)
1964-65 - FLIPPER serial TV (kompozytor, dyrygent)
1965 - DEADWOOD '76 (kompozytor)
1966 - DAKTARI serial TV (kompozytor)
1971 - FOOL'S PARADE (kompozytor)


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ