Data urodzin:
21 października 1900 w Warszawie
Data śmierci:
17 kwietnia lub 8 sierpnia 1942 w Warszawie

właśc. Henryk Szapiro. Reżyser i scenarzysta, jeden z najważniejszych twórców kina przedwojennego.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1927 - ZEW MORZA (Reżyseria) (Kierownictwo artystyczne)

PEŁNA FILMOGRAFIA

1925 – RYWALE  (reżyser)
1925 – JEDEN Z 36  (reżyser)
1926 – CZERWONY BŁAZEN  (reżyser, scenarzysta)
1927 – ZEW MORZA  (reżyser, kierownik artystyczny)
1928 – DZIKUSKA  (reżyser, scenarzysta)
1928 – PRZEDWIOŚNIE  (reżyser)
1929 – MOCNY CZŁOWIEK  (reżyser, współscenarzysta)
1930 – NA SYBIR  (reżyser)
1932 – ROK 1914  (reżyser, współscenarzysta)
1933 – DZIEJE GRZECHU  (reżyser)
1936 – PAN TWARDOWSKI  (reżyser)
1937 – ORDYNAT MICHOROWSKI  (reżyser)
1937 – ŚLUBOWANIE  (reżyser)
1937 – TRÓJKA HULTAJSKA  (reżyser)
1937 – SEZONOWA MIŁOŚĆ  (reżyser)  film nieukończony
1939 – KŁAMSTWO KRYSTYNY  (reżyser, współscenarzysta)
1939 – SZALONA JANKA  (reżyser)  film nieukończony


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ