Data urodzin:
29 grudnia 1902 w Warszawie
Data śmierci:
1 września 1977 w Los Angeles

Dyrygent, pianista, jeden z najwybitniejszych polskich kompozytorów muzyki filmowej.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • Galeria
Filmy w projekcie:
1932 - ROMEO I JULCIA (Muzyka)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (Muzyka)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (Muzyka)
1935 - ABC MIŁOŚCI (Muzyka)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (Muzyka)
1935 - MANEWRY MIŁOSNE (Muzyka)
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (Muzyka)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (Muzyka)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (Muzyka)
1937 - ZNACHOR (Muzyka)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (muzyk w zespole Henryka) (Muzyka)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (Muzyka)
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (Muzyka)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Muzyka)
1938 - ROBERT I BERTRAND (Muzyka)
1938 - OSTATNIA BRYGADA (Muzyka)
1939 - SPORTOWIEC MIMO WOLI (Muzyka)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

Aktor:
1936 - PAPA SIĘ ŻENI (dyrygent w Olimpii)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ  (muzyk w zespole Henryka)
1937 - PARADA WARSZAWY (dyrygent)
1943 - POLISH PARADE film dokumentalny (w roli siebie samego)

Inne funkcje:
1930 - NA SYBIR (kompozytor)
1930 - HOLLYWOOD REVUE (oprawca muzyczny wersji polskiej, kompozytor piosenki)
1932 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (kompozytor)
1932 - GŁOS PUSTYNI (kompozytor)
1932 - PUSZCZA (kompozytor)
1932 - ROMEO I JULCIA (kompozytor)
1932 - SZYB L-23 (kompozytor)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (kompozytor)
1933 - SZPIEG W MASCE (kompozytor)
1933 - WYROK ŻYCIA (kompozytor)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (kompozytor)
1934 - CZARNA PERŁA (kompozytor)
1934 - CZY LUCYNA TO DZIEWCZYNA? (kompozytor)
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (kompozytor)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (kompozytor)
1935 - ABC MIŁOŚCI (kompozytor)
1935 - ANTEK POLICMAJSTER (kompozytor)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (kompozytor)
1935 - MANEWRY MIŁOSNE (kompozytor)
1935 - NIE MIAŁA BABA KŁOPOTU (kompozytor)
1935 - PANIENKA Z POSTE RESTANTE (kompozytor)
1936 - 30 KARATÓW SZCZĘŚCIA (kompozytor)
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (kompozytor)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (kompozytor)
1936 - BOLEK I LOLEK (kompozytor)
1936 - DODEK NA FRONCIE (kompozytor)
1936 - DWA DNI W RAJU (kompozytor)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (kompozytor)
1936 - PAPA SIĘ ŻENI (kompozytor)
1937 - BŁAZEN PURYMOWY (kierownik muzyczny)
1937 - NIEDORAJDA (kompozytor)
1937 - ORDYNAT MICHOROWSKI (kompozytor)
1937 - PANI MINISTER TAŃCZY (kompozytor)
1937 - PARADA WARSZAWY (kompozytor, dyrygent)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (kompozytor)
1937 - TRÓJKA HULTAJSKA (kompozytor)
1937 - ZNACHOR (kompozytor)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (kompozytor)
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (kompozytor)
1938 - KRÓLOWA PRZEDMIEŚCIA (kompozytor)
1938 - OSTATNIA BRYGADA (kompozytor)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (kompozytor)
1938 - ROBERT I BERTRAND (kompozytor)
1938 - ZAPOMNIANA MELODIA (kompozytor)
1939 - BOGURODZICA (kompozytor)
1939 - KŁAMSTWO KRYSTYNY (kompozytor)
1939 - SPORTOWIEC MIMO WOLI (kompozytor)
1939 - WŁÓCZĘGI (kompozytor)
1939 - SZATAN Z SIÓDMEJ KLASY film nieukończony (kompozytor)
1940 - МЕЧТА (kompozytor)
1941 - МОРСКОЙ ЯСТРЕБ (kompozytor)
1943 - POLISH PARADE film dokumentalny (kompozytor, dyrygent)
1943 - DZIECI (kompozytor)
1946 - WIELKA DROGA (kompozytor)
1951 - CHAINED FOR LIFE (kompozytor)
1953 - SLAVES OF BABYLON (kompozytor)
1953 - THE BIG HEAT (kompozytor)
1954 - RIDERS TO THE STARS (aranżer)
1954 - GOG (aranżer)
1955 - A BULLET FOR JOEY (aranżer)
1955 - SEMINOLE UPRISING (kompozytor)
1955 - SKI CRAZY! (kompozytor)
1955 - THE PHENIX CITY STORY (kompozytor)
1956 - SEVEN MEN FROM NOW (kompozytor, dyrygent)
1956 - GUN THE MAN DOWN (kompozytor)
1956 - MAN IN THE VAULT (kompozytor, dyrygent)
1956 - SCREAMING EAGLES (aranżer)
1957 - THE UNHEARTHLY (kompozytor, dyrygent)
1957 - LOVE SLAVES OF THE AMAZONS (kompozytor)
1957 - APPOINTMENT WITH A SHADOW (kompozytor)
1957 - THE MIDNIGHT STORY (kompozytor)
1958 - CHINA DOLL (kompozytor, dyrygent)
1958 - APACHE TERRITORY (kompozytor)
1958 - WILD HERITAGE (kompozytor)
1958 - ESCORT WEST (kompozytor)
1959 - MONEY, WOMEN AND GUNS (kompozytor)
1960 - THE LEECH WOMAN (kompozytor)
1960 - FRECKLES (kompozytor, dyrygent)
1961 - BATTLE AT BLOODY BEACH (kompozytor, dyrygent)
1961 - THE LITTLE SHEPHERD OF KINGDOM COME (kompozytor)
1961 - THE TWO LITTLE BEARS (kompozytor)
1962 - WOMANHUNT (kompozytor, dyrygent)
1963 - HOUSE OF THE DAMNED (kompozytor, dyrygent)
1963 - FLIPPER (kompozytor, dyrygent)
1964 - FLIPPER'S NEW ADVERTURE (kompozytor, dyrygent)
1964-65 - FLIPPER serial TV (kompozytor, dyrygent)
1965 - DEADWOOD '76 (kompozytor)
1966 - DAKTARI serial TV (kompozytor)
1971 - FOOL'S PARADE (kompozytor)


wpisz szukany:


1913, 1918, 1919, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939
10% DLA MNIE
ABC MIŁOŚCI
ADA, TO NIE WYPADA!
BARTEK ZWYCIĘZCA
BĘDZIE LEPIEJ
BIAŁY MURZYN
BIAŁY ŚLAD
BOHATEROWIE SYBIRU
CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA
CYGANKA AZA
CZARNE DIAMENTY
DOKTÓR MUREK
DRUGA MŁODOŚĆ
DWIE JOASIE
DZIEJE GRZECHU
DZIEŃ WIELKIEJ PRZYGODY
DZIESIĘCIU Z PAWIAKA
DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK
DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
DZIŚ MAMY BAL
FLORIAN
FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT
HALKA
IWONKA
JA TU RZĄDZĘ
JADZIA
JANKO MUZYKANT
JAŚNIE PAN SZOFER
JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT
JEGO WIELKA MIŁOŚĆ
KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ
KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (1913)
KSIĘŻNA ŁOWICKA
LUDZIE BEZ JUTRA
LUDZIE WISŁY
MANEWRY MIŁOSNE
MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW
MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ
MŁODY LAS
NIEWOLNICY ŻYCIA
O CZYM MARZĄ KOBIETY
OSTATNIA BRYGADA
PAN TADEUSZ
PAWEŁ I GAWEŁ
PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
PIĘTRO WYŻEJ
POLICMAJSTER TAGIEJEW
POLONIA RESTITUTA
PONAD ŚNIEG
PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA
PRZYBŁĘDA
RAPSODIA BAŁTYKU
ROBERT I BERTRAND
ROK 1863
ROMEO I JULCIA
SERCE MATKI
SKRZYDLATY ZWYCIĘZCA
SPORTOWIEC MIMO WOLI
SYGNAŁY
SZALEŃCY
SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
SZLAKIEM HAŃBY
TAJEMNICA MEDALIONU
TAJEMNICA STAREGO RODU
TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE
U KRESU DROGI
WE WŁASNE SIDŁA
WIERNA RZEKA
WIOSNA NARCIARZY
WRZOS
ZA ZASŁONĄ
ZABAWKA
ZAMARŁE ECHO
ZEW MORZA
ZNACHOR
ŻONA I NIE ŻONA

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ