Strona główna / Baza filmów / Osoby / Waszyński Michał
Data urodzin:
29 września 1904 w Kowlu
Data śmierci:
20 lutego 1965 w Madrycie

właśc. Mosze Waks. Reżyser, producent filmowy.
  • Filmografia
  • Galeria
Filmy w projekcie:
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (Asystent reżysera)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (Reżyseria)
1933 - ZABAWKA (Reżyseria)
1935 - ABC MIŁOŚCI (Reżyseria)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (Reżyseria)
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (Reżyseria)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (Reżyseria)
1937 - ZNACHOR (Reżyseria)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (Reżyseria)
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (Reżyseria)
1938 - SERCE MATKI (Reżyseria)
1938 - OSTATNIA BRYGADA (Reżyseria)
1939 - U KRESU DROGI (Reżyseria)

PEŁNA FILMOGRAFIA: 

Aktor: 
1922 - ZAZDROŚĆ (nauczyciel) 

Inne funkcje:
 
1923 - DIE PRINZESSIN SUWARIN film niemiecki (asystent reżysera) 
1925 - WAMPIRY WARSZAWY. TAJEMNICA TAKSÓWKI NR 1051 (asystent reżysera) 
1926 - ORLĘ (asystent reżysera) 
1927 - MOGIŁA NIEZNANEGO ŻOŁNIERZA (asystent reżysera) 
1928 - HURAGAN (asystent reżysera) 
1928 - PRZEDWIOŚNIE (asystent reżysera)
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW  (asystent reżysera)
1929 - KULT CIAŁA (reżyser) 
1929 - POD BANDERĄ MIŁOŚCI (reżyser, współproducent) 
1930 - DZIECI WARSZAWY film krótkometrażowy (reżyser) 
1930 - NIEBEZPIECZNY ROMANS (reżyseria)
1931 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (reżyser, współproducent) 
1931 - GŁADKA ROBOTA film krótkometrażowy (reżyser) 
1931 - UWIEDZIONA (reżyser) 
1932 - GŁOS PUSTYNI (reżyser, współproducent) 
1932 - STO METRÓW MIŁOŚCI (reżyser) 
1933 - DWANAŚCIE KRZESEŁ (reżyser) 
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (reżyser) 
1933 - PROKURATOR ALICJA HORN (reżyser) 
1933 - ZABAWKA(reżyser) 
1934 - CO MÓJ MĄŻ ROBI W NOCY... (reżyser) 
1934 - CZARNA PERŁA (reżyser) 
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (reżyser) 
1934 - PARADA REZERWISTÓW (reżyser) 
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (reżyser) 
1935 - ABC MIŁOŚCI (reżyser) 
1935 - ANTEK POLICMAJSTER (reżyser) 
1935 - HANIA film nieukończony (reżyser) 
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (reżyser) 
1935 - NIE MIAŁA BABA KŁOPOTU (reżyser) 
1935 - PANIENKA Z POSTE RESTANTE (reżyser) 
1935 - WACUŚ (reżyser) 
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (reżyser) 
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (reżyser) 
1936 - BOLEK I LOLEK (reżyser) 
1936 - DODEK NA FRONCIE (reżyser) 
1936 - PAPA SIĘ ŻENI (reżyser) 
1936 - 30 KARATÓW SZCZĘŚCIA (reżyser) 
1937 - DYBUK (reżyser) 
1937 - ZNACHOR (reżyser) 
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ(reżyser) 
1938 - GEHENNA (reżyser) 
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (reżyser) 
1938 - OSTATNIA BRYGADA (reżyser) 
1938 - PROFESOR WILCZUR (reżyser) 
1938 - RENA (reżyser) 
1938 - SERCE MATKI (reżyser) 
1939 - SERCE BATIARA film nieukończony (reżyser) 
1939 - TRZY SERCA (reżyser) 
1939 - U KRESU DROGI (reżyser) 
1939 - WŁÓCZĘGI (reżyser) 
1942 - KRONIKA WOJENNA NR 1 film dokumentalny (realizator) 
1942 - MARSZ DO WOLNOŚCI film dokumentalny (realizator) 
1942 - OD POBUDKI DO CAPSTRZYKU film dokumentalny (realizator) 
1942 - PRZYJAZD GENERAŁA ANDERSA Z ANGLII reportaż (realizator) 
1943 - DZIECI (współrealizator) 
1943 - POBYT GENERAŁA SIKORSKIEGO NA BLISKIM WSCHODZIE reportaż (realizator) 
1943 - POLISH PARADE film dokumentalny (reżyser) 
1944 - MONTE CASSINO film dokumentalny (realizator) 
1944 - MP. ADAMA I EWY film dokumentalny (reżyser, scenarzysta, montażysta) 
1946 - LO SCONOSCIUTO DI SAN MARINO (reżyser) 
1946 - WIELKA DROGA (reżyser) 
1948 - FIAMME SUL MARE film włoski (reżyser) 
1948 - GUGLIELMO TELL film włoski (kierownik artystyczny) 
1949 - CAGLIOSTRO film włoski (tłumacz) 
1950 - OTHELLO film brytyjski (asystent reżysera) 
1951 - QUO VADIS film włoski (kierownik artystyczny) 
1953 - IL MAESTRO DI DON GIOVANNI film włoski (kierownik artystyczny) 
1953 - ROMAN HOLIDAYS film amerykański (kierownik artystyczny) 
1953 - THE BAREFOOT CONTESSA film włosko-amerykański (producent, dyrektor castingu) 
1953 - THE STORY OF WILLIAM TELL nieukończony film brytyjski (kierownik artystyczny) 
1955 - ALEXANDER THE GREAT film amerykański (dyrektor castingu) 
1957 - THE QUIET AMERICAN (producent, dyrektor castingu) 
1956-57 - CAPTAIN GALLANT OF THE FOREIGN LEGION serial amerykański (producent) 
1958 - I WILL TO LIVE (producent wykonawczy) 
1961 - EL CID film brytyjsko-włosko-amerykański (producent wykonawczy) 
1961 - KING OF KINGS film amerykański (producent wykonawczy) 
1962 - 55 DAYS AT PEKING film amerykański (producent wykonawczy) 
1963 - THE FALL FO ROMAN EMPIRE film amerykański (producent wykonawczy) 
1963 - CIRCUS WORLD film amerykański (producent wykonawczy)


wpisz szukany:


1913, 1918, 1919, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939
10% DLA MNIE
ABC MIŁOŚCI
ADA, TO NIE WYPADA!
BARTEK ZWYCIĘZCA
BĘDZIE LEPIEJ
BIAŁY MURZYN
BIAŁY ŚLAD
BOHATEROWIE SYBIRU
CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA
CYGANKA AZA
CZARNE DIAMENTY
DOKTÓR MUREK
DRUGA MŁODOŚĆ
DWIE JOASIE
DZIEJE GRZECHU
DZIEŃ WIELKIEJ PRZYGODY
DZIESIĘCIU Z PAWIAKA
DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK
DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
DZIŚ MAMY BAL
FLORIAN
FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT
HALKA
IWONKA
JA TU RZĄDZĘ
JADZIA
JANKO MUZYKANT
JAŚNIE PAN SZOFER
JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT
JEGO WIELKA MIŁOŚĆ
KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ
KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (1913)
KSIĘŻNA ŁOWICKA
LUDZIE BEZ JUTRA
LUDZIE WISŁY
MANEWRY MIŁOSNE
MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW
MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ
MŁODY LAS
NIEWOLNICY ŻYCIA
O CZYM MARZĄ KOBIETY
OSTATNIA BRYGADA
PAN TADEUSZ
PAWEŁ I GAWEŁ
PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
PIĘTRO WYŻEJ
POLICMAJSTER TAGIEJEW
POLONIA RESTITUTA
PONAD ŚNIEG
PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA
PRZYBŁĘDA
RAPSODIA BAŁTYKU
ROBERT I BERTRAND
ROK 1863
ROMEO I JULCIA
SERCE MATKI
SKRZYDLATY ZWYCIĘZCA
SPORTOWIEC MIMO WOLI
SYGNAŁY
SZALEŃCY
SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
SZLAKIEM HAŃBY
TAJEMNICA MEDALIONU
TAJEMNICA STAREGO RODU
TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE
U KRESU DROGI
WE WŁASNE SIDŁA
WIERNA RZEKA
WIOSNA NARCIARZY
WRZOS
ZA ZASŁONĄ
ZABAWKA
ZAMARŁE ECHO
ZEW MORZA
ZNACHOR
ŻONA I NIE ŻONA

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ