Strona główna / Baza filmów / Osoby / Waszyński Michał
Data urodzin:
29 września 1904 w Kowlu
Data śmierci:
20 lutego 1965 w Madrycie

właśc. Mosze Waks. Reżyser, producent filmowy.
  • Filmografia
  • Galeria
Filmy w projekcie:
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (Asystent reżysera)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (Reżyseria)
1933 - ZABAWKA (Reżyseria)
1935 - ABC MIŁOŚCI (Reżyseria)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (Reżyseria)
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (Reżyseria)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (Reżyseria)
1937 - ZNACHOR (Reżyseria)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (Reżyseria)
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (Reżyseria)
1938 - SERCE MATKI (Reżyseria)
1939 - U KRESU DROGI (Reżyseria)

PEŁNA FILMOGRAFIA: 

Aktor: 
1922 - ZAZDROŚĆ (nauczyciel) 

Inne funkcje:
 
1923 - DIE PRINZESSIN SUWARIN film niemiecki (asystent reżysera) 
1925 - WAMPIRY WARSZAWY. TAJEMNICA TAKSÓWKI NR 1051 (asystent reżysera) 
1926 - ORLĘ (asystent reżysera) 
1927 - MOGIŁA NIEZNANEGO ŻOŁNIERZA (asystent reżysera) 
1928 - HURAGAN (asystent reżysera) 
1928 - PRZEDWIOŚNIE (asystent reżysera)
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW  (asystent reżysera)
1929 - KULT CIAŁA (reżyser) 
1929 - POD BANDERĄ MIŁOŚCI (reżyser, współproducent) 
1930 - DZIECI WARSZAWY film krótkometrażowy (reżyser) 
1930 - NIEBEZPIECZNY ROMANS (reżyseria)
1931 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (reżyser, współproducent) 
1931 - GŁADKA ROBOTA film krótkometrażowy (reżyser) 
1931 - UWIEDZIONA (reżyser) 
1932 - GŁOS PUSTYNI (reżyser, współproducent) 
1932 - STO METRÓW MIŁOŚCI (reżyser) 
1933 - DWANAŚCIE KRZESEŁ (reżyser) 
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (reżyser) 
1933 - PROKURATOR ALICJA HORN (reżyser) 
1933 - ZABAWKA(reżyser) 
1934 - CO MÓJ MĄŻ ROBI W NOCY... (reżyser) 
1934 - CZARNA PERŁA (reżyser) 
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (reżyser) 
1934 - PARADA REZERWISTÓW (reżyser) 
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (reżyser) 
1935 - ABC MIŁOŚCI (reżyser) 
1935 - ANTEK POLICMAJSTER (reżyser) 
1935 - HANIA film nieukończony (reżyser) 
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (reżyser) 
1935 - NIE MIAŁA BABA KŁOPOTU (reżyser) 
1935 - PANIENKA Z POSTE RESTANTE (reżyser) 
1935 - WACUŚ (reżyser) 
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (reżyser) 
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (reżyser) 
1936 - BOLEK I LOLEK (reżyser) 
1936 - DODEK NA FRONCIE (reżyser) 
1936 - PAPA SIĘ ŻENI (reżyser) 
1936 - 30 KARATÓW SZCZĘŚCIA (reżyser) 
1937 - DYBUK (reżyser) 
1937 - ZNACHOR (reżyser) 
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ(reżyser) 
1938 - GEHENNA (reżyser) 
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (reżyser) 
1938 - OSTATNIA BRYGADA (reżyser) 
1938 - PROFESOR WILCZUR (reżyser) 
1938 - RENA (reżyser) 
1938 - SERCE MATKI (reżyser) 
1939 - SERCE BATIARA film nieukończony (reżyser) 
1939 - TRZY SERCA (reżyser) 
1939 - U KRESU DROGI (reżyser) 
1939 - WŁÓCZĘGI (reżyser) 
1942 - KRONIKA WOJENNA NR 1 film dokumentalny (realizator) 
1942 - MARSZ DO WOLNOŚCI film dokumentalny (realizator) 
1942 - OD POBUDKI DO CAPSTRZYKU film dokumentalny (realizator) 
1942 - PRZYJAZD GENERAŁA ANDERSA Z ANGLII reportaż (realizator) 
1943 - DZIECI (współrealizator) 
1943 - POBYT GENERAŁA SIKORSKIEGO NA BLISKIM WSCHODZIE reportaż (realizator) 
1943 - POLISH PARADE film dokumentalny (reżyser) 
1944 - MONTE CASSINO film dokumentalny (realizator) 
1944 - MP. ADAMA I EWY film dokumentalny (reżyser, scenarzysta, montażysta) 
1946 - LO SCONOSCIUTO DI SAN MARINO (reżyser) 
1946 - WIELKA DROGA (reżyser) 
1948 - FIAMME SUL MARE film włoski (reżyser) 
1948 - GUGLIELMO TELL film włoski (kierownik artystyczny) 
1949 - CAGLIOSTRO film włoski (tłumacz) 
1950 - OTHELLO film brytyjski (asystent reżysera) 
1951 - QUO VADIS film włoski (kierownik artystyczny) 
1953 - IL MAESTRO DI DON GIOVANNI film włoski (kierownik artystyczny) 
1953 - ROMAN HOLIDAYS film amerykański (kierownik artystyczny) 
1953 - THE BAREFOOT CONTESSA film włosko-amerykański (producent, dyrektor castingu) 
1953 - THE STORY OF WILLIAM TELL nieukończony film brytyjski (kierownik artystyczny) 
1955 - ALEXANDER THE GREAT film amerykański (dyrektor castingu) 
1957 - THE QUIET AMERICAN (producent, dyrektor castingu) 
1956-57 - CAPTAIN GALLANT OF THE FOREIGN LEGION serial amerykański (producent) 
1958 - I WILL TO LIVE (producent wykonawczy) 
1961 - EL CID film brytyjsko-włosko-amerykański (producent wykonawczy) 
1961 - KING OF KINGS film amerykański (producent wykonawczy) 
1962 - 55 DAYS AT PEKING film amerykański (producent wykonawczy) 
1963 - THE FALL FO ROMAN EMPIRE film amerykański (producent wykonawczy) 
1963 - CIRCUS WORLD film amerykański (producent wykonawczy)


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ