Strona główna / Baza filmów / Osoby / Vlassak Henryk
Data urodzin:
6 sierpnia 1905 w Rydze
Data śmierci:
w listopadzie 1947 w Rzymie

Operator filmowy.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1931 - STRASZNA NOC (Zdjęcia)
1932 - ROK 1914 (Zdjęcia (plenery))
1935 - KOCHAJ TYLKO MNIE (Zdjęcia)
1936 - WIERNA RZEKA (Zdjęcia)
1937 - DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI (Zdjęcia specjalne (lotnicze))
1938 - SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA (Zdjęcia)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

filmy długometrażowe

zdjęcia

1928 – DZIKUSKA (asystent operatora)
1929 – CZŁOWIEK O BŁĘKITNEJ DUSZY
1930 – MASCOTTE
1930 – NA SYBIR (asystent operatora)
1931 – KRWAWY WSCHÓD
1931 – STRASZNA NOC
1932 – ROK 1914
1932 – PAŁAC NA KÓŁKACH
1934 – HANKA
1934 – PRZEOR KORDECKI – OBROŃCA CZĘSTOCHOWY
1935 – NIE MIAŁA BABA KŁOPOTU
1935 – KOCHAJ TYLKO MNIE
1936 – PIEŚŃ O WIELKIM RZEŹBIARZU  film nierozpowszechniany
1936 – WIERNA RZEKA
1936 – STRZAŁ W OPERZE  film nieukończony
1937 – PAN REDAKTOR SZALEJE
1937 – DYPLOMATYCZNA ŻONA
1937 – DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
1938 – KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI
1938 – SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
1939 – BOGURODZICA  film niezrealizowany

scenografia

1925 – WAMPIRY WARSZAWY

montaż

1934 – PRZEOR KORDECKI – OBROŃCA CZĘSTOCHOWY

 

filmy krótko- i średniometrażowe (wybór)

zdjęcia

1931 – JAK POWSTAJE FILM
1933 – JA MAM! TY MASZ! ON BĘDZIE MIAŁ! 508!
1933 – ŚWIAT ROŚLIN
1934 – REPORTAŻ Z HUTY SZKLANEJ
1934 – WYSIŁEK MIĘŚNI
1934 – WYSIŁEK MÓZGU
1934 – ZEW TROMBITY
1934 – DZIESIĘĆ MINUT WŚRÓD ZWIERZĄT
1935 – BÓG SIĘ RODZI
1935 – CUDOWNY DZBANEK
1936 – WIOSNA – KRÓLOWA KRASNOLUDKÓW
1936 – PAŁAC NA WODZIE
1936 – WIDZĘ CIĘ WE WSPOMNIENIU
1938 – AWANGARDA PRACY
1938 – JUNAK Z CENZUSEM
1938 – JUNACZKI PRACUJĄ
1938 – DANINA KRWI
1938 – POLSKI CZERWONY KRZYŻ CZUWA
1938 – ZAWSZE GOTOWI
1939 – COP – STALOWA WOLA


wpisz szukany:


1913, 1918, 1919, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939
10% DLA MNIE
ABC MIŁOŚCI
ADA, TO NIE WYPADA!
BARTEK ZWYCIĘZCA
BĘDZIE LEPIEJ
BEZIMIENNI BOHATEROWIE
BIAŁY MURZYN
BIAŁY ŚLAD
BOHATEROWIE SYBIRU
CHAM
CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA
CYGANKA AZA
CZARNE DIAMENTY
DOKTÓR MUREK
DOROŻKARZ NR 13
DRUGA MŁODOŚĆ
DWIE JOASIE
DZIEJE GRZECHU
DZIEŃ WIELKIEJ PRZYGODY
DZIESIĘCIU Z PAWIAKA
DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK
DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
DZIŚ MAMY BAL
FLORIAN
FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT
GEHENNA
GENIUSZ SCENY
GRANICA
HALKA
IWONKA
JA TU RZĄDZĘ
JADZIA
JANKO MUZYKANT
JAŚNIE PAN SZOFER
JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT
JEGO WIELKA MIŁOŚĆ
KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ
KOCHA... LUBI... SZANUJE...
KOCHAJ TYLKO MNIE
KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (1913)
KRÓLOWA PRZEDMIEŚCIA
KSIĄŻĄTKO
KSIĘŻNA ŁOWICKA
KULT CIAŁA
KŁAMSTWO KRYSTYNY
LUDZIE BEZ JUTRA
LUDZIE WISŁY
MANEWRY MIŁOSNE
MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW
MOCNY CZŁOWIEK
MOGIŁA NIEZNANEGO ŻOŁNIERZA
MOI RODZICE ROZWODZĄ SIĘ
MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ
MŁODY LAS
NIEDORAJDA
NIEWOLNICY ŻYCIA
O CZYM MARZĄ KOBIETY
O CZYM SIĘ NIE MÓWI
OSTATNIA BRYGADA
PAN TADEUSZ
PAN TWARDOWSKI
PAPA SIĘ ŻENI
PAWEŁ I GAWEŁ
PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
PIĘTRO WYŻEJ
POD TWOJĄ OBRONĘ
POLICMAJSTER TAGIEJEW
POLONIA RESTITUTA
PONAD ŚNIEG
PROKURATOR ALICJA HORN
PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA
PRZYBŁĘDA
RAPSODIA BAŁTYKU
ROBERT I BERTRAND
ROK 1863
ROK 1914
ROMEO I JULCIA
SERCE MATKI
SKRZYDLATY ZWYCIĘZCA
ŚLUBY UŁAŃSKIE
SPORTOWIEC MIMO WOLI
STRASZNA NOC
STRASZNY DWÓR
SYGNAŁY
SZALEŃCY
SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
SZLAKIEM HAŃBY
SZPIEG W MASCE
SZTANDAR WOLNOŚCI
TAJEMNICA MEDALIONU
TAJEMNICA STAREGO RODU
TRZY SERCA
TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE
U KRESU DROGI
WACUŚ
WE WŁASNE SIDŁA
WIERNA RZEKA
WIOSNA NARCIARZY
WRZOS
WŁÓCZĘGI
ZA ZASŁONĄ
ZABAWKA
ZAMARŁE ECHO
ZEW MORZA
ZNACHOR
ŻONA I NIE ŻONA

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ