Strona główna / Baza filmów / Osoby / Fritsche Ludwik
Data urodzin:
17 sierpnia 1872 w Częstochowie
Data śmierci:
4 września 1940 w Warszawie

Aktor. Był mężem aktorki Zofii Dobrzańskiej.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • Galeria
Filmy w projekcie:
1925 - IWONKA (mecenas)
1928 - PAN TADEUSZ (Protazy)
1932 - KSIĘŻNA ŁOWICKA (pułkownik Schneider, szpieg Wielkiego Księcia)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (kamerdyner Poreckich)
1933 - PRZYBŁĘDA (góral grający w kości)
1935 - DWIE JOASIE (książę)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (Matuszewski, dziadek Janki)
1939 - U KRESU DROGI (Feliks, służący Turwida)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

Aktor:
1922 - TAJEMNICA PRZYSTANKU TRAMWAJOWEGO (książę Barski)
1924 - O CZYM SIĘ NIE MÓWI (ten, co płaci)
1925 - IWONKA (mecenas)
1926 - O CZYM SIĘ NIE MYŚLI (taksator lombardowy)
1926 - TRĘDOWATA (książę Podhorecki)
1927 - MOGIŁA NIEZNANEGO ŻOŁNIERZA (lokaj księżnej Turchanowej)
1928 - KROPKA NAD I (autor)
1928 - PAN TADEUSZ (Protazy)
1929 - MOCNY CZŁOWIEK (lichwiarz)
1930 - MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ (Felicjan Dulski)
1930 - SZTABSKAPITAN GUBANIEW
1930 - URODA ŻYCIA (kamerdyner generała Polenowa)
1931 - SERCE NA ULICY (generał Afanasjew)
1932 - NA DNIE film nieukończony 
1932 - KSIĘŻNA ŁOWICKA (pułkownik Schneider, szpieg Wielkiego Księcia)
1932 - ROK 1914 (ksiądz)
1933 - DZIEJE GRZECHU (ojciec Ewy)
1933 - DZIESIĘĆ PROCENT DLA MNIE  ("hrabia" Oleś)
1933 - KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ (profesor Robaczek)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (kamerdyner Poreckich)
1933 - PRZYBŁĘDA (góral grający w kości)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (ojciec Zosi)
1935 - DWIE JOASIE (książę)
1936 - BARBARA RADZIWIŁŁÓWNA (poseł Francji)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (Matuszewski, dziadek Janki)
1936 - PAN TWARDOWSKI (dworzanin)
1936 - TRĘDOWATA (kamerdyner Antoni)
1936 - TRZYDZIEŚCI KARATÓW SZCZĘŚCIA (lokaj)
1937 - HALKA (sługa Maciej)
1937 - ORDYNAT MICHOROWSKI (kamerdyner Antoni)
1939 - U KRESU DROGI (Feliks, służący Turwida)
1939 - ZŁOTA MASKA

Inne funkcje:
1930 - MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ  (współreżyseria zdjęć dźwiękowych)


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ