Strona główna / Baza filmów / Osoby / Buczkowski Leonard
Data urodzin:
5 sierpnia 1900 w Warszawie
Data śmierci:
19 lutego 1967 w Warszawie

Reżyser filmowy. Był mężem aktorki Barbary Orwid.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1928 - SZALEŃCY (Reżyseria)
1935 - RAPSODIA BAŁTYKU (Reżyseria)
1936 - WIERNA RZEKA (Reżyseria)
1938 - FLORIAN (Reżyseria)
1939 - BIAŁY MURZYN (Reżyseria) (Scenopis)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

aktor

1921 – NA JASNYM BRZEGU  (uczestnik gry w ruletkę)
1922 – KULE, KTÓRE NIE TRAFIAJĄ

reżyser

1928 – SZALEŃCY
1929 – GWIAŹDZISTA ESKADRA
1930 – NA DRODZE DO DOBROBYTU  film dokumentalny
1932 – SZYB L 23
1934 – RAPSODIA BAŁTYKU
1935 – STRASZNY DWÓR
1936 – WIERNA RZEKA
1937 – FLORIAN
1938 – BIAŁY MURZYN
1939 – TESTAMENT PROFESORA WILCZURA
1945 – ŁÓDŹ 1939-1945  film dokumentalny
1946 – ZAKAZANE PIOSENKI
1946 – WIECZÓR WIGILIJNY  film krótkometrażowy
1946 – W CHŁOPSKIE RĘCE
1948 – SKARB
1950 – PIERWSZY START
1953 – PRZYGODA NA MARIENSZTACIE
1955 – SPRAWA PILOTA MARESZA
1957 – DESZCZOWY LIPIEC
1958 – ORZEŁ
1961 – CZAS PRZESZŁY
1963 – SMARKULA
1964 – PRZERWANY LOT
1966 – MARYSIA I NAPOLEON

scenarzysta

1932 – SZYB L 23
1945 – ŁÓDŹ 1939-1945  film dokumentalny
1955 – SPRAWA PILOTA MARESZA
1956 – SZKICE WĘGLEM
1957 – DESZCZOWY LIPIEC
1958 – ORZEŁ
1961 – CZAS PRZESZŁY
1963 – SMARKULA
1966 – MARYSIA I NAPOLEON

inne funkcje

1921 – ZAZDROŚĆ  (pomocnik reżysera)
1925 – WAMPIRY WARSZAWY  (pomocnik reżysera)
1926 – ORLĘ  (pomocnik reżysera)
1939 – BIAŁY MURZYN  (scenopis)
1955 – PODHALE W OGNIU  (kierownictwo artystyczne)


wpisz szukany:


1913, 1918, 1919, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939
10% DLA MNIE
ABC MIŁOŚCI
ADA, TO NIE WYPADA!
BARTEK ZWYCIĘZCA
BĘDZIE LEPIEJ
BIAŁY MURZYN
BIAŁY ŚLAD
BOHATEROWIE SYBIRU
CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA
CYGANKA AZA
CZARNE DIAMENTY
DOKTÓR MUREK
DRUGA MŁODOŚĆ
DWIE JOASIE
DZIEJE GRZECHU
DZIEŃ WIELKIEJ PRZYGODY
DZIESIĘCIU Z PAWIAKA
DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK
DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
DZIŚ MAMY BAL
FLORIAN
FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT
HALKA
IWONKA
JA TU RZĄDZĘ
JADZIA
JANKO MUZYKANT
JAŚNIE PAN SZOFER
JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT
JEGO WIELKA MIŁOŚĆ
KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ
KOCHAJ TYLKO MNIE
KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (1913)
KSIĄŻĄTKO
KSIĘŻNA ŁOWICKA
LUDZIE BEZ JUTRA
LUDZIE WISŁY
MANEWRY MIŁOSNE
MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW
MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ
MŁODY LAS
NIEWOLNICY ŻYCIA
O CZYM MARZĄ KOBIETY
OSTATNIA BRYGADA
PAN TADEUSZ
PAWEŁ I GAWEŁ
PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
PIĘTRO WYŻEJ
POLICMAJSTER TAGIEJEW
POLONIA RESTITUTA
PONAD ŚNIEG
PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA
PRZYBŁĘDA
RAPSODIA BAŁTYKU
ROBERT I BERTRAND
ROK 1863
ROK 1914
ROMEO I JULCIA
SERCE MATKI
SKRZYDLATY ZWYCIĘZCA
SPORTOWIEC MIMO WOLI
SYGNAŁY
SZALEŃCY
SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
SZLAKIEM HAŃBY
SZPIEG W MASCE
SZTANDAR WOLNOŚCI
TAJEMNICA MEDALIONU
TAJEMNICA STAREGO RODU
TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE
U KRESU DROGI
WACUŚ
WE WŁASNE SIDŁA
WIERNA RZEKA
WIOSNA NARCIARZY
WRZOS
ZA ZASŁONĄ
ZABAWKA
ZAMARŁE ECHO
ZEW MORZA
ZNACHOR
ŻONA I NIE ŻONA

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ