Strona główna / Baza filmów / Osoby / Rzętkowski Henryk
Data urodzin:
15 kwietnia 1901 w Warszawie
Data śmierci:
10 stycznia 1972 w Warszawie

Aktor, nazywany był królem statystów.
  • Filmografia
Filmy w projekcie:
1927 - ZEW MORZA (2 role: przemytnik; trębacz, bohater powieści czytanej przez Stacha)
1928 - PAN TADEUSZ (2 role: sierżant Gont; chłop w karczmie)
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (policjant)
1929 - SZLAKIEM HAŃBY (marynarz)
1931 - DZIESIĘCIU Z PAWIAKA (wachmistrz żandarmerii)
1932 - KSIĘŻNA ŁOWICKA (2 role: wartownik pobity przez Wielkiego Księcia; wykonawca wyroku na Łukasińskim)
1932 - 10% DLA MNIE (kucharz)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (dozorca)
1933 - PRZYBŁĘDA (góral)
1933 - KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ (pracownik w majątku Balerona)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (kozak gubernatora)
1936 - JADZIA (tragarz)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (restaurator)
1937 - ZNACHOR (dyrygent orkiestry)
1938 - SYGNAŁY (gość w tawernie)
1938 - ZA ZASŁONĄ (Muniek, majster)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

1924 - ŚMIERĆ ZA ŻYCIE. SYMFONIA LUDZKOŚCI
1926 - CZERWONY BŁAZEN
1927 - MOGIŁA NIEZNANEGO ŻOŁNIERZA (rewolucjonista)
1927 - ZEW MORZA (2 role: przemytnik; trębacz, bohater powieści czytanej przez Stacha)
1927 - ZIEMIA OBIECANA (robotnik)
1928 - PRZEZNACZENIE  (handlarz na dworcu)
1928 - HURAGAN  (Kozak)
1928 - KROPKA NAD I
1928 - PAN TADEUSZ (2 role: sierżant Gont; chłop w karczmie)
1928 - PRZEDWIOŚNIE
1929 - PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (policjant)
1929 - SZLAKIEM HAŃBY (marynarz)
1930 - URODA ŻYCIA  (marynarz)
1930 - DUSZE W NIEWOLI (służący)
1930 - NA SYBIR (żołnierz rosyjski pilnujący zesłańców)
1930 - NIEBEZPIECZNY ROMANS (dozorca, członek szajki włamywaczy)
1930 - WIATR OD MORZA (kucharz w łodzi podwodnej)
1931 - DZIESIĘCIU Z PAWIAKA (wachmistrz żandarmerii)
1931 - CHAM  (kucharz)
1931 - SERCE NA ULICY
1931 - KRWAWY WSCHÓD
1932 - KSIĘŻNA ŁOWICKA (2 role: wartownik pobity przez Wielkiego Księcia; wykonawca wyroku na Łukasińskim)
1932 - RYCERZE MROKU
1932 - UŁANI, UŁANI, CHŁOPCY MALOWANI  (rekrut dezerter)
1932 - 10% DLA MNIE (kucharz)
1933 - KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ (pracownik w majątku Balerona)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (dozorca)
1933 - PRZYBŁĘDA (góral)
1934 - AWANTURKI JEGO CÓRKI  (Golonka)
1934 - CZY LUCYNA TO DZIEWCZYNA?  (kelner)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (kozak gubernatora)
1934 - CZARNA PERŁA (Antoni, dozorca)
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (klakier)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (Franciszek, pomocnik Krópki)
1935 - ANTEK POLICMAJSTER (aresztant)
1936 - JADZIA (tragarz)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (restaurator) 
1936 - PAN TWARDOWSKI  (handlarz perfumami)
1937 - ZNACHOR (dyrygent orkiestry)
1938 - SYGNAŁY (gość w tawernie)
1938 - ZA ZASŁONĄ (Muniek, majster)
1939 - PRZYBYLI DO WSI ŻOŁNIERZE (kucharz)  film nieukończony
1951 - MŁODOŚĆ CHOPINA (zarządzający)
1956 - NIKODEM DYZMA (przewodniczący komisji sędziowskiej)
1956 - ZEMSTA  (dworzanin Cześnika)
1957 - SKARB KAPITANA MARTENSA  (kelner w tawernie) 
1957 - KAPELUSZ PANA ANATOLA  (aresztant)
1959 - TYSIĄC TALARÓW (bandyta)
1963 - ROZWODÓW NIE BĘDZIE  (mężczyzna w autobusie)


Inne funkcje:

1928 - KROPKA NAD I  (pomocnik reżysera)
1929 - GRZESZNA MIŁOŚĆ  (pomocnik reżysera)
1932 - PAŁAC NA KÓŁKACH  (pomocnik reżysera)


wpisz szukany:


1913, 1918, 1919, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939
10% DLA MNIE
ABC MIŁOŚCI
ADA, TO NIE WYPADA!
BARTEK ZWYCIĘZCA
BĘDZIE LEPIEJ
BIAŁY MURZYN
BIAŁY ŚLAD
BOHATEROWIE SYBIRU
CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA
CYGANKA AZA
CZARNE DIAMENTY
DOKTÓR MUREK
DRUGA MŁODOŚĆ
DWIE JOASIE
DZIEJE GRZECHU
DZIEŃ WIELKIEJ PRZYGODY
DZIESIĘCIU Z PAWIAKA
DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK
DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
DZIŚ MAMY BAL
FLORIAN
FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT
HALKA
IWONKA
JA TU RZĄDZĘ
JADZIA
JANKO MUZYKANT
JAŚNIE PAN SZOFER
JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT
JEGO WIELKA MIŁOŚĆ
KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ
KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (1913)
KSIĘŻNA ŁOWICKA
LUDZIE BEZ JUTRA
LUDZIE WISŁY
MANEWRY MIŁOSNE
MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW
MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ
MŁODY LAS
NIEWOLNICY ŻYCIA
O CZYM MARZĄ KOBIETY
OSTATNIA BRYGADA
PAN TADEUSZ
PAWEŁ I GAWEŁ
PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
PIĘTRO WYŻEJ
POLICMAJSTER TAGIEJEW
POLONIA RESTITUTA
PONAD ŚNIEG
PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA
PRZYBŁĘDA
RAPSODIA BAŁTYKU
ROBERT I BERTRAND
ROK 1863
ROMEO I JULCIA
SERCE MATKI
SKRZYDLATY ZWYCIĘZCA
SPORTOWIEC MIMO WOLI
SYGNAŁY
SZALEŃCY
SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
SZLAKIEM HAŃBY
TAJEMNICA MEDALIONU
TAJEMNICA STAREGO RODU
TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE
U KRESU DROGI
WE WŁASNE SIDŁA
WIERNA RZEKA
WIOSNA NARCIARZY
WRZOS
ZA ZASŁONĄ
ZABAWKA
ZAMARŁE ECHO
ZEW MORZA
ZNACHOR
ŻONA I NIE ŻONA

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ