Strona główna / Baza filmów / Osoby / Sulima Helena
Data urodzin:
1879 lub 1882 w Warszawie
Data śmierci:
sierpień 1944 w Warszawie

właśc. Helena Stanisława Gottowt. Aktorka. Była szwagierką pisarza Adolfa Nowaczyńskiego.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1919 - LUDZIE BEZ JUTRA (Helena Horska, artystka)
1922 - TAJEMNICA MEDALIONU (Róża Łajbin vel hrabina Izabela Czartońska)
1928 - PAN TADEUSZ (Telimena)
1938 - SERCE MATKI (panna Leontyna, nauczycielka)
1939 - PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA (matka Lusi)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

1912 - OFIARA NAMIĘTNOŚCI
1913 - ZEMSTA SPOZA GROBU
1918 - CARSKA FAWORYTA (księżna Szujska)
1919 - LUDZIE BEZ JUTRA (Helena Horska, artystka)
1922 - MODELE WIOSENNE FIRMY BOGUSŁAW HERSE  film krótkometrażowy
1922 - TAJEMNICA MEDALIONU  (Róża Łajbin vel hrabina Izabela Czartońska)
1926 - TRĘDOWATA (hrabina Ćwilecka)
1927 - ZIEMIA OBIECANA
1928 - PAN TADEUSZ (Telimena)
1934 - MŁODY LAS (przełożona żeńskiego gimnazjum)
1936 - BARBARA RADZIWIŁŁÓWNA (matka Barbary)
1938 - SERCE MATKI (panna Leontyna, nauczycielka)
1939 - WŁÓCZĘGI (Karolina, służąca baronowej Dorn)
1939 - ZŁOTA MASKA  (gość na spotkaniu u Runickich)
1939 - PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA  (matka Lusi)

 


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ