Strona główna / Baza filmów / Osoby / Krzewiński Julian
Data urodzin:
3 października 1882 w Warszawie
Data śmierci:
4 marca 1943 w Warszawie

właśc. Julian Maszyński. Aktor, scenarzysta, kompozytor, pisarz, autor sztuk teatralnych, operetek i piosenek. Był synem kompozytora Piotra Maszyńskiego i Marii z Owidzkich, bratem aktora Mariusza Maszyńskiego.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • Galeria
Filmy w projekcie:
1928 - PAN TADEUSZ (Rejent)
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (właściciel hotelu)
1933 - ZABAWKA (Michał, lokaj Łatoszyńskiego)
1937 - ZNACHOR (prezes Sądu Apelacyjnego)
1938 - ROBERT I BERTRAND (lokaj)
1938 - SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA (profesor Buńczykiewicz)
1938 - WRZOS (Jan, lokaj prezesa Sanickiego)
1939 - DOKTÓR MUREK (ojciec Niry)
1939 - BIAŁY MURZYN (sąsiad Lipskich, adorator hrabiny)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

Aktor:

1911 - DZIEŃ KWIATKA
1911 - KOSZ PRIMADONNY
1911 - SKANDAL NA ULICY SZOPENA (mąż)
1911 - ZAZDROSNY KONKURENT
1916 - WŚCIEKŁY RYWAL
1922 - KIZIA - MIZIA (margrabia de Volay)
1924 - MIODOWE MIESIĄCE Z PRZESZKODAMI
1926 - CZERWONY BŁAZEN (doktor Reski)
1927 - ZIEMIA OBIECANA (maitre d'hotel) 
1928 - PAN TADEUSZ(Rejent)
1928 - PRZEZNACZENIE (wędrowny kuglarz Rudolf Schmidt)
1929 - MOCNY CZŁOWIEK (Ligęza, obywatel ziemski)
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (właściciel hotelu)
1932 - PAŁAC NA KÓŁKACH (klown Jan)
1932 - ROK 1914 (oficer legionowy)
1932 - RYCERZE MROKU (właściciel baru)
1933 - KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ (komornik)
1933 - ZABAWKA (Michał, lokaj Łatoszyńskiego)
1934 - CO MÓJ MĄŻ ROBI W NOCY? (komornik)
1934 - KOPCIUSZEK film krótkometrażowy 
1934 - ZA KULISAMI EKRANU film krótkometrażowy 
1935 - PANIENKA Z POSTE RESTANTE (portier w hotelu w Budapeszcie)
1936 - JADZIA
1936 - PAN TWARDOWSKI (von Kupfer, szlachcic niemiecki)
1936 - RÓŻA (chłop)
1936 - TAJEMNICA PANNY BRINX (recepcjonista w hotelu)
1937 - DOROŻKARZ NR 13 (wuj Krystyny)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (dyrektor Polskiego Radia)
1937 - PŁOMIENNE SERCA (generał)
1937 - ZNACHOR (prezes Sądu Apelacyjnego)
1938 - KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (stryj Andrzej)
1938 - KRÓLOWA PRZEDMIEŚCIA (Krześniewski, ojciec Dzidzi)
1938 - ROBERT I BERTRAND (lokaj)
1938 - SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA (profesor Buńczykiewicz)
1938 - WRZOS (Jan, lokaj prezesa Sanickiego)
1939 - KŁAMSTWO KRYSTYNY (Antoni, lokaj Marleckich)
1939 - BIAŁY MURZYN (sąsiad Lipskich, adorator hrabiny)
1939 - DOKTÓR MUREK (ojciec Niry)
1939 - JA TU RZĄDZĘ  ("baron" na przyjęciu u prezesa)

Inne funkcje:
1911 - DZIEŃ KWIATKA (scenariusz)
1911 - KOSZ PRIMADONNY (scenariusz)
1911 - SKANDAL NA ULICY SZOPENA (scenariusz)
1911 - ZAZDROSNY KONKURENT (scenariusz)
1916 - WŚCIEKŁY RYWAL (scenariusz)
1933 - KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ (pomysł scenariusza)
1934 - ALARM film krótkometrażowy (tekst piosenki)


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ