Strona główna / Baza filmów / Osoby / Bodo Eugeniusz
Data urodzin:
28 grudnia 1899 w Genewie
Data śmierci:
7 października 1943 w Kotłasie

właśc. Bogdan Eugène Junod. Aktor, reżyser, scenarzysta, producent filmowy.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (Siergiej Iwanowicz Markowskij, oficer carskiej ochrany)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (2 role: Jurek Czermoński, subiekt; radca Chełmoński)
1933 - ZABAWKA (Kuźma, syn gajowego Motyki)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (hrabia Karol Boratyński) (Scenariusz-pomysł)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (sierżant Władek Barcik ) (Scenariusz)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (Henryk Pączek, spiker radiowy) (Scenariusz) (Kierownictwo artystyczne)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Paweł Gawlicki)
1938 - ROBERT I BERTRAND (Bertrand)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

Aktor:
1925 - RYWALE (Geniuś, nauczyciel muzyki, ukochany Gamy)
1926 - CZERWONY BŁAZEN (Jan Gładysz, inspicjent)
1927 - IM LUXUSZUG film niemiecki
1927 - UŚMIECH LOSU (Malicz, tancerz kabaretowy)
1929 - 9. 25. PRZYGODA JEDNEJ NOCY
1929 - CZŁOWIEK O BŁĘKITNEJ DUSZY (rzeźbiarz Roman Warczyński, przyjaciel Jana)
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (Siergiej Iwanowicz Markowskij, oficer carskiej ochrany)
1930 - GOŁY, ALE NIEWESOŁY film średniometrażowy
1930 - KULT CIAŁA (Franciszek, pomocnik i uczeń Czesława)
1930 - NA SYBIR (rewolucjonista)
1930 - NIEBEZPIECZNY ROMANS ("Inżynier", przywódca bandy włamywaczy)
1930 - URODA ŻYCIA (Roszow, oficer rosyjski)
1930 - WIATR OD MORZA (Otto, niemiecki oficer)
1932 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (Szczerba, komisarz policji)
1932 - GŁOS PUSTYNI (szejk Abdallach)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (2 role: Jurek Czermoński, subiekt; radca Chełmoński)
1933 - ZABAWKA (Kuźma, syn gajowego Motyki)
1934 - CZARNA PERŁA (Stefan Nadolski, marynarz)
1934 - CZY LUCYNA TO DZIEWCZYNA? (inżynier Stefan Żarnowski)
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (praktykant aptekarski Władysław)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (Julian Pagórski)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (hrabia Karol Boratyński)
1936 - AMERYKAŃSKA AWANTURA (Paweł Kalina, inżynier-wynalazca)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (sierżant Władek Barcik)
1936 - DWA DNI W RAJU
1937 - KSIĄŻĄTKO (dziedzic Tadeusz Rolski)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (Henryk Pączek, spiker radiowy)
1937 - SKŁAMAŁAM (Karol Borowicz)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Paweł Gawlicki)
1938 - ROBERT I BERTRAND (Bertrand)
1938 - STRACHY (Zygmunt Modecki)
1938 - ZA WINY NIEPOPEŁNIONE (Karol Torence, wspólnik Holskiego)
1939 - UWAGA SZPIEG! film nieukończony (niemiecki szpieg)

Inne funkcje:
1932 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (scenarzysta)
1932 - GŁOS PUSTYNI (scenarzysta, autor dialogów i tekstu piosenki)
1934 - CZARNA PERŁA (scenarzysta, autor dialogów)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (scenarzysta)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (pomysł scenariusza)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (scenarzysta)
1936 - DWA DNI W RAJU (autor scenopisu i dialogów)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (scenarzysta, kierownik artystyczny)
1938 - KRÓLOWA PRZEDMIEŚCIA (reżyser, montażysta)
1938 - ZA WINY NIEPOPEŁNIONE (reżyser)
1939 - UWAGA SZPIEG! film nieukończony (reżyser)


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ