Strona główna / Baza filmów / Osoby / Bodo Eugeniusz
Data urodzin:
28 grudnia 1899 w Genewie
Data śmierci:
7 października 1943 w Kotłasie

właśc. Bogdan Eugène Junod. Aktor, reżyser, scenarzysta, producent filmowy.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (Siergiej Iwanowicz Markowskij, oficer carskiej ochrany)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (2 role: Jurek Czermoński, subiekt; radca Chełmoński)
1933 - ZABAWKA (Kuźma, syn gajowego Motyki)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (hrabia Karol Boratyński) (Scenariusz-pomysł)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (sierżant Władek Barcik ) (Scenariusz)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (Henryk Pączek, spiker radiowy) (Scenariusz) (Kierownictwo artystyczne)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Paweł Gawlicki)
1938 - ROBERT I BERTRAND (Bertrand)

PEŁNA FILMOGRAFIA:

Aktor:
1925 - RYWALE (Geniuś, nauczyciel muzyki, ukochany Gamy)
1926 - CZERWONY BŁAZEN (Jan Gładysz, inspicjent)
1927 - IM LUXUSZUG film niemiecki
1927 - UŚMIECH LOSU (Malicz, tancerz kabaretowy)
1929 - 9. 25. PRZYGODA JEDNEJ NOCY
1929 - CZŁOWIEK O BŁĘKITNEJ DUSZY (rzeźbiarz Roman Warczyński, przyjaciel Jana)
1929 - POLICMAJSTER TAGIEJEW (Siergiej Iwanowicz Markowskij, oficer carskiej ochrany)
1930 - GOŁY, ALE NIEWESOŁY film średniometrażowy
1930 - KULT CIAŁA (Franciszek, pomocnik i uczeń Czesława)
1930 - NA SYBIR (rewolucjonista)
1930 - NIEBEZPIECZNY ROMANS ("Inżynier", przywódca bandy włamywaczy)
1930 - URODA ŻYCIA (Roszow, oficer rosyjski)
1930 - WIATR OD MORZA (Otto, niemiecki oficer)
1932 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (Szczerba, komisarz policji)
1932 - GŁOS PUSTYNI (szejk Abdallach)
1933 - JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT (2 role: Jurek Czermoński, subiekt; radca Chełmoński)
1933 - ZABAWKA (Kuźma, syn gajowego Motyki)
1934 - CZARNA PERŁA (Stefan Nadolski, marynarz)
1934 - CZY LUCYNA TO DZIEWCZYNA? (inżynier Stefan Żarnowski)
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (praktykant aptekarski Władysław)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (Julian Pagórski)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (hrabia Karol Boratyński)
1936 - AMERYKAŃSKA AWANTURA (Paweł Kalina, inżynier-wynalazca)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (sierżant Władek Barcik)
1936 - DWA DNI W RAJU
1937 - KSIĄŻĄTKO (dziedzic Tadeusz Rolski)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (Henryk Pączek, spiker radiowy)
1937 - SKŁAMAŁAM (Karol Borowicz)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Paweł Gawlicki)
1938 - ROBERT I BERTRAND (Bertrand)
1938 - STRACHY (Zygmunt Modecki)
1938 - ZA WINY NIEPOPEŁNIONE (Karol Torence, wspólnik Holskiego)
1939 - UWAGA SZPIEG! film nieukończony (niemiecki szpieg)

Inne funkcje:
1932 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (scenarzysta)
1932 - GŁOS PUSTYNI (scenarzysta, autor dialogów i tekstu piosenki)
1934 - CZARNA PERŁA (scenarzysta, autor dialogów)
1934 - PIEŚNIARZ WARSZAWY (scenarzysta)
1935 - JAŚNIE PAN SZOFER (pomysł scenariusza)
1936 - BOHATEROWIE SYBIRU (scenarzysta)
1936 - DWA DNI W RAJU (autor scenopisu i dialogów)
1937 - PIĘTRO WYŻEJ (scenarzysta, kierownik artystyczny)
1938 - KRÓLOWA PRZEDMIEŚCIA (reżyser, montażysta)
1938 - ZA WINY NIEPOPEŁNIONE (reżyser)
1939 - UWAGA SZPIEG! film nieukończony (reżyser)


wpisz szukany:


1913, 1918, 1919, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939
10% DLA MNIE
ABC MIŁOŚCI
ADA, TO NIE WYPADA!
BARTEK ZWYCIĘZCA
BĘDZIE LEPIEJ
BIAŁY MURZYN
BIAŁY ŚLAD
BOHATEROWIE SYBIRU
CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA
CYGANKA AZA
CZARNE DIAMENTY
DOKTÓR MUREK
DRUGA MŁODOŚĆ
DWIE JOASIE
DZIEJE GRZECHU
DZIEŃ WIELKIEJ PRZYGODY
DZIESIĘCIU Z PAWIAKA
DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK
DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
DZIŚ MAMY BAL
FLORIAN
FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT
HALKA
IWONKA
JA TU RZĄDZĘ
JADZIA
JANKO MUZYKANT
JAŚNIE PAN SZOFER
JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT
JEGO WIELKA MIŁOŚĆ
KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ
KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (1913)
KSIĘŻNA ŁOWICKA
LUDZIE BEZ JUTRA
LUDZIE WISŁY
MANEWRY MIŁOSNE
MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW
MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ
MŁODY LAS
NIEWOLNICY ŻYCIA
O CZYM MARZĄ KOBIETY
OSTATNIA BRYGADA
PAN TADEUSZ
PAWEŁ I GAWEŁ
PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
PIĘTRO WYŻEJ
POLICMAJSTER TAGIEJEW
POLONIA RESTITUTA
PONAD ŚNIEG
PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA
PRZYBŁĘDA
RAPSODIA BAŁTYKU
ROBERT I BERTRAND
ROK 1863
ROMEO I JULCIA
SERCE MATKI
SKRZYDLATY ZWYCIĘZCA
SPORTOWIEC MIMO WOLI
SYGNAŁY
SZALEŃCY
SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
SZLAKIEM HAŃBY
TAJEMNICA MEDALIONU
TAJEMNICA STAREGO RODU
TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE
U KRESU DROGI
WE WŁASNE SIDŁA
WIERNA RZEKA
WIOSNA NARCIARZY
WRZOS
ZA ZASŁONĄ
ZABAWKA
ZAMARŁE ECHO
ZEW MORZA
ZNACHOR
ŻONA I NIE ŻONA

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ