Strona główna / Baza filmów / Osoby / Żabczyński Aleksander
Data urodzin:
24 lipca 1900 w Warszawie
Data śmierci:
31 maja 1958 w Warszawie

Aktor, jeden z największych amantów kina przedwojennego. Był mężem aktorki Marii Żabczyńskiej.
  • Filmografia
Filmy w projekcie:
1930 - JANKO MUZYKANT (dziedzic Ludwik Zaruba)
1933 - DZIEJE GRZECHU (hrabia Szczerbic)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (adiutant gubernatora)
1935 - MANEWRY MIŁOSNE (hrabia Niko Quanti, porucznik huzarów)
1936 - ADA, TO NIE WYPADA! (Fred, syn Orzelskiego)
1936 - BĘDZIE LEPIEJ (Julian Dalewicz, fabrykant)
1936 - JADZIA (Jan Oksza)
1938 - KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ (Artur Klug, łowca posagów, członek szajki handlarzy żywym towarem)
1939 - SPORTOWIEC MIMO WOLI (Jerzy Piątek, hokeista z Kanady)
1939 - BIAŁY MURZYN (Zygmunt Karski, narzeczony Jadwigi)

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ