Strona główna / Baza filmów / Osoby / Fijewski Tadeusz
Data urodzin:
14 lipca 1911 w Warszawie
Data śmierci:
12 listopada 1978 w Warszawie

Aktor. Był drugim mężem Heleny Makowskiej, aktorki i śpiewaczki operowej.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1927 - ZEW MORZA (Stach jako dziecko)
1929 - PONAD ŚNIEG (Felek)
1932 - 10% DLA MNIE (boy hotelowy)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (skazany rewolucjonista)
1934 - MŁODY LAS (uczeń)
1935 - DWIE JOASIE (goniec Antoś)
1937 - ZNACHOR
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Stefek, pracownik Pawła)
1938 - FLORIAN (Gaweł, wnuk Wereszczyńskiego)

PEŁNA FILMOGRAFIA: 

1927 - ZEW MORZA (Stach jako dziecko)
1928 - DZIKUSKA 
1928 - KROPKA NAD I (chłopiec, który kradnie)
1928 - PRZEDWIOŚNIE 
1929 - MOCNY CZŁOWIEK (boy hotelowy) 
1929 - POD BANDERĄ MIŁOŚCI (kadet szkoły morskiej)
1929 - PONAD ŚNIEG (Felek) 
1930 - URODA ŻYCIA (uczeń)
1932 - LEGION ULICY (Władek)
1932 - 10% DLA MNIE  (boy hotelowy) 
1933 - PROKURATOR ALICJA HORN (gazeciarz)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (skazany rewolucjonista)
1934 - MŁODY LAS (uczeń)
1935 - DWIE JOASIE (goniec Antoś)
1935 - NIE MIAŁA BABA KŁOPOTU  ("swawolny Dyzio")
1936 - TAJEMNICA PANNY BRINX (steward)
1937 - TRÓJKA HULTAJSKA (Tadzio, najstarszy syn Wyciora) 
1938 - ZNACHOR 
1938 - FLORIAN (Gaweł, wnuk Wereszczyńskiego)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Stefek, pracownik Pawła)
1939 - KŁAMSTWO KRYSTYNY (Tadek, goniec) 
1939 - PRZYBYLI DO WSI ŻOŁNIERZE film nieukończony 
1939 - PRZYGODY PANA PIORUNKIEWICZA film nieukończony (detektyw) 
1946 - W CHŁOPSKIE RĘCE (Józiek, pomocnik Patyka),
1948 - ULICA GRANICZNA (2 role: Bronek Cieplikowski; fryzjer strzygący Kuśmiraka) 
1953 - TRUDNA MIŁOŚĆ (Biedronka)
1954 - POKOLENIE (niemiecki wartownik w tartaku)
1956 - NIKODEM DYZMA (Jarec, nadinspektor policji)
1957 - KAPELUSZ PANA ANATOLA (Anatol Ryszard Kowalski, kasjer w PZU)
1957 - PĘTLA (Władek, alkoholik w barze "Pod Orłem")
1958 - KALOSZE SZCZĘŚCIA (Hipek Michalak, pomocnik fotografa)
1958 - PAN ANATOL SZUKA MILIONA (Anatol Ryszard Kowalski, kasjer w PZU)
1958 - ŻOŁNIERZ KRÓLOWEJ MADAGASKARU (mecenas Saturnin Mazurkiewicz) 
1959 - INSPEKCJA PANA ANATOLA (Anatol Ryszard Kowalski, kasjer w PZU)
1961 - ZŁOTO (puzonista Edzio) 
1962 - CZARNE SKRZYDŁA (geometra Falkiewicz)
1962 - DOM BEZ OKIEN (clown Jankowski)
1964 - PIERWSZY DZIEŃ WOLNOŚCI (doktor Rhode, ojciec Ingi, Luzzi i Lorchen)
1965 - CZŁOWIEK Z KWIATEM W USTACH film telewizyjny (spóźniony letnik)
1965 - LENIN W POLSCE (pisarz więzienny w Nowym Targu)
1965 - DZIEŃ URODZIN (Majchrowski)
1966-70 - CZTEREJ PANCERNI I PIES serial telewizyjny, odc. PSI PAZUR, ZAMIANA, DOM (Czereśniak, ojciec Tomka)
1967 - KATARYNKA (pan Tomasz)
1967 - OJCIEC (woźnica Hipolit Dymek)
1968 - LALKA (Ignacy Rzecki) 
1969 - POKÓJ NR 618 etiuda filmowa 
1969 - KSIĘŻYC (Pietruchow)
1971 - KAMIZELKA (doktor)
1971 - NA PRZEŁAJ (ojciec)
1972 - CHŁOPI serial telewizyjny, odcinki: BORYNA, JARMARK, ZRĘKOWINY, WESELE (Kuba Socha, parobek Boryny)
1973 - CHŁOPI (Kuba Socha, parobek Boryny)
1974 - WIOSNA PANIE SIERŻANCIE (Wyderko)
1975 - KAZIMIERZ WIELKI (Nanker , biskup krakowski i wrocławski)
1975 - NOCE I DNIE (Łuczak, chłop w Serbinowie)
1975 - SPOTKANIE etiuda filmowa 
1977 - NOCE I DNIE serial telewizyjny, odcinki: PIOTRUŚ I TERESA, BABCIA, WIECZNE ZMARTWIENIA, MIŁOŚĆ, WIATR W OCZY, RODZIMY SIĘ, UMIERAMY, A ŻYCIA WCIĄŻ WYSTARCZA... (Łuczak, chłop w Serbinowie) 
1979 - PEŁNIA  (dziadek Foton)


wpisz szukany:


1913, 1918, 1919, 1922, 1923, 1924, 1925, 1926, 1927, 1928, 1929, 1930, 1931, 1932, 1933, 1934, 1935, 1936, 1937, 1938, 1939
10% DLA MNIE
ABC MIŁOŚCI
ADA, TO NIE WYPADA!
BARTEK ZWYCIĘZCA
BĘDZIE LEPIEJ
BIAŁY MURZYN
BIAŁY ŚLAD
BOHATEROWIE SYBIRU
CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA
CYGANKA AZA
CZARNE DIAMENTY
DOKTÓR MUREK
DRUGA MŁODOŚĆ
DWIE JOASIE
DZIEJE GRZECHU
DZIEŃ WIELKIEJ PRZYGODY
DZIESIĘCIU Z PAWIAKA
DZIEWCZĘTA Z NOWOLIPEK
DZIEWCZYNA SZUKA MIŁOŚCI
DZIŚ MAMY BAL
FLORIAN
FREDEK USZCZĘŚLIWIA ŚWIAT
HALKA
IWONKA
JA TU RZĄDZĘ
JADZIA
JANKO MUZYKANT
JAŚNIE PAN SZOFER
JEGO EKSCELENCJA SUBIEKT
JEGO WIELKA MIŁOŚĆ
KAŻDEMU WOLNO KOCHAĆ
KOBIETY NAD PRZEPAŚCIĄ
KOŚCIUSZKO POD RACŁAWICAMI (1913)
KSIĘŻNA ŁOWICKA
LUDZIE BEZ JUTRA
LUDZIE WISŁY
MANEWRY MIŁOSNE
MANIA. HISTORIA PRACOWNICY FABRYKI PAPIEROSÓW
MORALNOŚĆ PANI DULSKIEJ
MŁODY LAS
NIEWOLNICY ŻYCIA
O CZYM MARZĄ KOBIETY
OSTATNIA BRYGADA
PAN TADEUSZ
PAWEŁ I GAWEŁ
PIERWSZA MIŁOŚĆ KOŚCIUSZKI
PIĘTRO WYŻEJ
POLICMAJSTER TAGIEJEW
POLONIA RESTITUTA
PONAD ŚNIEG
PRZEZ ŁZY DO SZCZĘŚCIA
PRZYBŁĘDA
RAPSODIA BAŁTYKU
ROBERT I BERTRAND
ROK 1863
ROMEO I JULCIA
SERCE MATKI
SKRZYDLATY ZWYCIĘZCA
SPORTOWIEC MIMO WOLI
SYGNAŁY
SZALEŃCY
SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA
SZLAKIEM HAŃBY
TAJEMNICA MEDALIONU
TAJEMNICA STAREGO RODU
TY, CO W OSTREJ ŚWIECISZ BRAMIE
U KRESU DROGI
WE WŁASNE SIDŁA
WIERNA RZEKA
WIOSNA NARCIARZY
WRZOS
ZA ZASŁONĄ
ZABAWKA
ZAMARŁE ECHO
ZEW MORZA
ZNACHOR
ŻONA I NIE ŻONA

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ