Strona główna / Baza filmów / Osoby / Owerłło Paweł
Data urodzin:
15 września 1869 w Warszawie
Data śmierci:
27 kwietnia 1957 w Warszawie

właśc. Paweł Owerło. Aktor, reżyser teatralny.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
Filmy w projekcie:
1919 - LUDZIE BEZ JUTRA (Paweł Lenin, prezes teatrów)
1928 - PAN TADEUSZ (Podkomorzy)
1928 - TAJEMNICA STAREGO RODU (car Mikołaj I Romanow)
1934 - MŁODY LAS (profesor gimnazjum)
1935 - RAPSODIA BAŁTYKU (komandor Zieliński)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (Grądzki, aktor grający generała w sztuce „Napoleon”)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (ojciec Tamary)
 
PEŁNA FILMOGRAFIA:
 
1912 - SPODNIE JAŚNIE PANA 
1917 - CARAT I JEGO SŁUGI (Adam hrabia Mirski)
1917 - JEGO OSTATNI CZYN 
1918 - MĘŻCZYZNA  (Stanisław Horski, przemysłowiec)
1918 - ZŁOTE BAGNO (Adam Mrozowski, przemysłowiec)
1918 - CARSKA FAWORYTA (Feliks Krzesiński, ojciec Matyldy)
1918 - MELODIE DUSZY (hrabia X, ojciec Marii i Leny)
1920 - DLA CIEBIE, POLSKO (Fisch, prowokator)
1920 - NIE DAMY ZIEMI, SKĄD NASZ RÓD 
1920 - POWRÓT (bankier baron Wirski)
1921 - LUDZIE BEZ JUTRA (Paweł Lenin, prezes teatrów)
1921 - TAMTEN 
1922 - PRZED SĄDEM (Aleksy Wołkow, były herszt bandy rozbójników) 
1922 - STRZAŁ (Bard, plenipotent Czarskiego)
1922 - TAJEMNICA PRZYSTANKU TRAMWAJOWEGO 
1923 - NIEWOLNICA MIŁOŚCI 
1923 - OD KOBIETY DO KOBIETY 
1926 - O CZEM SIĘ NIE MYŚLI (doktor) 
1926 - TRĘDOWATA (dorobkiewicz Prątnicki) 
1927 - NIEBEZPIECZNY POCAŁUNEK film krótkometrażowy 
1927 - UŚMIECH LOSU (przewodniczący sądu)
1927 - ZIEMIA OBIECANA (obywatel ziemski Zajączkowski)
1928 - PAN TADEUSZ (Podkomorzy)
1928 - TAJEMNICA STAREGO RODU (car Mikołaj I Romanow)
1929 - POD BANDERĄ MIŁOŚCI (Aleksander Hryniewicz, komandor marynarki wojennej)
1930 - KULT CIAŁA (Zahorski, prezes Towarzystwa Zachęty Sztuk Pięknych)
1930 - NIEBEZPIECZNY ROMANS (dyrektor banku)
1930 - SZTABSKAPITAN GUBANIEW. GOLGOTA ZIEMI CHEŁMSKIEJ (Grodzicki, obywatel ziemski)
1930 - TAJEMNICA LEKARZA film amerykański - wersja polska (pan Redding)
1932 - BEZIMIENNI BOHATEROWIE (komendant szkoły oficerów policji)
1932 - GŁOS PUSTYNI (gubernator) 
1932 - PUSZCZA (Justyn Sas)
1932 - ROK 1914 
1932 - RYCERZE MROKU 
1933 - DZIEJE GRZECHU  (polski konsul w Rzymie)
1933 - PROKURATOR ALICJA HORN (podprokurator)
1933 - WYROK ŻYCIA (lekarz)
1934 - CO MÓJ MĄŻ ROBI W NOCY... (dyrektor dancingu "Alhambra")
1934 - CZY LUCYNA TO DZIEWCZYNA? (Braun, dyrektor fabryki Bortnowskiego)
1934 - KOCHA, LUBI, SZANUJE (dyrektor agencji teatralnej)
1934 - MŁODY LAS (profesor gimnazjum)
1935 - RAPSODIA BAŁTYKU (komandor Zieliński)
1936 - JEGO WIELKA MIŁOŚĆ (Grądzki, aktor grający generała w sztuce "Napoleon") 
1937 - PŁOMIENNE SERCA (Kazimierz Porębski, ojciec Wandy)
1937 - SKŁAMAŁAM (prezes sądu)
1938 - DRUGA MŁODOŚĆ (ojciec Tamary)
1938 - MOI RODZICE ROZWODZĄ SIĘ (Rudosławski, ojciec Krysi)
1938 - PROFESOR WILCZUR (minister Donat)
1938 - ZA WINY NIEPOPEŁNIONE (Jan Naderski, ojciec Julii)
1939 - CZARNE DIAMENTY (Ratkiewicz)
1939 - KŁAMSTWO KRYSTYNY (przyjaciel prezesa Marleckiego)

Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ