Strona główna / Baza filmów / Osoby / Fijewski Tadeusz
Data urodzin:
14 lipca 1911 w Warszawie
Data śmierci:
12 listopada 1978 w Warszawie

Aktor. Był drugim mężem Heleny Makowskiej, aktorki i śpiewaczki operowej.
  • Filmografia
  • Pełna biografia
  • O osobie
Filmy w projekcie:
1927 - ZEW MORZA (Stach jako dziecko)
1929 - PONAD ŚNIEG (Felek)
1932 - 10% DLA MNIE (boy hotelowy)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (skazany rewolucjonista)
1934 - MŁODY LAS (uczeń)
1935 - DWIE JOASIE (goniec Antoś)
1937 - ZNACHOR
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Stefek, pracownik Pawła)
1938 - FLORIAN (Gaweł, wnuk Wereszczyńskiego)

PEŁNA FILMOGRAFIA: 

1927 - ZEW MORZA (Stach jako dziecko)
1928 - DZIKUSKA 
1928 - KROPKA NAD I (chłopiec, który kradnie)
1928 - PRZEDWIOŚNIE 
1929 - MOCNY CZŁOWIEK (boy hotelowy) 
1929 - POD BANDERĄ MIŁOŚCI (kadet szkoły morskiej)
1929 - PONAD ŚNIEG (Felek) 
1930 - URODA ŻYCIA (uczeń)
1932 - LEGION ULICY (Władek)
1932 - 10% DLA MNIE  (boy hotelowy) 
1933 - PROKURATOR ALICJA HORN (gazeciarz)
1934 - CÓRKA GENERAŁA PANKRATOWA (skazany rewolucjonista)
1934 - MŁODY LAS (uczeń)
1935 - DWIE JOASIE (goniec Antoś)
1935 - NIE MIAŁA BABA KŁOPOTU  ("swawolny Dyzio")
1936 - TAJEMNICA PANNY BRINX (steward)
1937 - TRÓJKA HULTAJSKA (Tadzio, najstarszy syn Wyciora) 
1938 - ZNACHOR 
1938 - FLORIAN (Gaweł, wnuk Wereszczyńskiego)
1938 - PAWEŁ I GAWEŁ (Stefek, pracownik Pawła)
1939 - KŁAMSTWO KRYSTYNY (Tadek, goniec) 
1939 - PRZYBYLI DO WSI ŻOŁNIERZE film nieukończony 
1939 - PRZYGODY PANA PIORUNKIEWICZA film nieukończony (detektyw) 
1946 - W CHŁOPSKIE RĘCE (Józiek, pomocnik Patyka),
1948 - ULICA GRANICZNA (2 role: Bronek Cieplikowski; fryzjer strzygący Kuśmiraka) 
1953 - TRUDNA MIŁOŚĆ (Biedronka)
1954 - POKOLENIE (niemiecki wartownik w tartaku)
1956 - NIKODEM DYZMA (Jarec, nadinspektor policji)
1957 - KAPELUSZ PANA ANATOLA (Anatol Ryszard Kowalski, kasjer w PZU)
1957 - PĘTLA (Władek, alkoholik w barze "Pod Orłem")
1958 - KALOSZE SZCZĘŚCIA (Hipek Michalak, pomocnik fotografa)
1958 - PAN ANATOL SZUKA MILIONA (Anatol Ryszard Kowalski, kasjer w PZU)
1958 - ŻOŁNIERZ KRÓLOWEJ MADAGASKARU (mecenas Saturnin Mazurkiewicz) 
1959 - INSPEKCJA PANA ANATOLA (Anatol Ryszard Kowalski, kasjer w PZU)
1961 - ZŁOTO (puzonista Edzio) 
1962 - CZARNE SKRZYDŁA (geometra Falkiewicz)
1962 - DOM BEZ OKIEN (clown Jankowski)
1964 - PIERWSZY DZIEŃ WOLNOŚCI (doktor Rhode, ojciec Ingi, Luzzi i Lorchen)
1965 - CZŁOWIEK Z KWIATEM W USTACH film telewizyjny (spóźniony letnik)
1965 - LENIN W POLSCE (pisarz więzienny w Nowym Targu)
1965 - DZIEŃ URODZIN (Majchrowski)
1966-70 - CZTEREJ PANCERNI I PIES serial telewizyjny, odc. PSI PAZUR, ZAMIANA, DOM (Czereśniak, ojciec Tomka)
1967 - KATARYNKA (pan Tomasz)
1967 - OJCIEC (woźnica Hipolit Dymek)
1968 - LALKA (Ignacy Rzecki) 
1969 - POKÓJ NR 618 etiuda filmowa 
1969 - KSIĘŻYC (Pietruchow)
1971 - KAMIZELKA (doktor)
1971 - NA PRZEŁAJ (ojciec)
1972 - CHŁOPI serial telewizyjny, odcinki: BORYNA, JARMARK, ZRĘKOWINY, WESELE (Kuba Socha, parobek Boryny)
1973 - CHŁOPI (Kuba Socha, parobek Boryny)
1974 - WIOSNA PANIE SIERŻANCIE (Wyderko)
1975 - KAZIMIERZ WIELKI (Nanker , biskup krakowski i wrocławski)
1975 - NOCE I DNIE (Łuczak, chłop w Serbinowie)
1975 - SPOTKANIE etiuda filmowa 
1977 - NOCE I DNIE serial telewizyjny, odcinki: PIOTRUŚ I TERESA, BABCIA, WIECZNE ZMARTWIENIA, MIŁOŚĆ, WIATR W OCZY, RODZIMY SIĘ, UMIERAMY, A ŻYCIA WCIĄŻ WYSTARCZA... (Łuczak, chłop w Serbinowie) 
1979 - PEŁNIA  (dziadek Foton)


Strona Internetowa współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu
Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko.
Główny serwis POIiŚ